İçindekiler
Her geçen gün kripto para sektörüne artan ilgi beraberinde bilgi ihtiyacını da arttırmaktadır. Popüler bir hal alan öncü kripto para birimi Bitcoin birtakım yöntemlerle üretimi gerçekleşebilir ve pasif bir gelir oluşturulabilir. Bu yazımızda Bitcoin üretimi nasıl yapılır? Kripto para madenciliği ve Bitcoin madenciliği gibi önemli konularda soru işaretleri kalmayacak şekilde en küçük detanı da işleyeceğiz. Öyleyse Bitcoin madenciliği rehberi 2021 yazımıza giriş yapalım.
Ülkelere ait olan kağıt paraların basımı ile Bitcoin üretimi arasında büyük farklar bulunmaktadır. İhtiyaç halinde basılan ülkenin para birimleri farklı ülkelerde farklı değerlere sahip olmaktadır bu da devalüasyon kavramını ortaya çıkarır. Bitcoin’in üretimi ise bilgisayar ve donanımlar sayesinde yapılan madencilik sonucu üretilmektedir. Zahmetli, maliyetli olduğu gibi bilgi birikimi isteyen bir iştir.
Bitcoin Madenciliği Yapmadan Önce Bilinmesi Gereken Birtakım Kavramlar
Bitcoin madenciliği bilgi birikimi isteyen bir iş olduğu gibi farklı kavramlarla da zaman zaman bu işi yapmak isteyen kişilerde soru işareti oluşturabilmektedir. Bu yüzden Bitcoin üretimi nasıl yapılır? Sorusunun cevabını almadan önce konuyla alakalı birtakım kavramlara göz atmalı ve öğrenmeliyiz. Bitcoin üretimi nasıl yapılır sorusundan önce bilmemiz gereken birtakım kavramlar;
Hash Nedir?
Hash, madencilik konusunda sıklıkla duyacağınız kavramlar arasında gelmektedir. Sadece madencilik ile kalmayıp teknolojinin olduğu birçok yerde kullanılmaktadır. Bir internet sitesine üye olurken vermiş olduğunuz şifre bilgisi direk yazmış olduğunuz şekliyle değil de MD5 yöntemiyle yapılan kriptografik bir yöntemle korunmaktadır. Örneğin kriptonat isminin MD5 Hash koduna eş değeri “80e62defbe0a275f11cd29ecbfd90a03” şeklindedir.
Çok geniş kapsamlı bir kavram olan hash kısacası bir girdinin tahmin edilemez, okunamaz hale getirilmesinde kullanılan algoritmadır. Bu algoritmalar ise birbirinden farklı olabilmektedir;
- MD2
- MD5
- SHA
- SHA-1
bunlara örnektir.
Hashing Nedir?
Hashing kavramını herkesin anlaması için en kısa ve basit tanımıyla; giren verinin sabit uzunluktaki bir çıktıya dönüştüren matematiksel işlemine ad verildiği söylenebilir. Bitcoin algoritma olarak SHA-256’dan faydalanmaktadır.
Bu konuda merak edilenlerden biri de çıktı olan hashlerin hacklenip hacklenemeyeceğidir. Hash, elimizde bulundurduğumuz bir girdinin çıktı hali olarak düşünülebilir. Çıktıdan girdiye ulaşmak ise imkansıza yakındır. Elbette farklı durumlar olabilmektedir, girdinin basit verilerden oluşması da bu konuya bir örnek. Brute Force dediğimiz tek tek deneme yöntemi ile zaman zaman basit verilerden oluşan hashler girdileri ele verebiliyor. Sonuç olarak basit ve kısa verilerin girdilerinden oluşan hash kodları deneme yanılma yöntemleri ile zor da olsa bulunabilir.
HashRate Nedir?
HashRate yani hash oranı özel donanımlar sayesinde çok fazla matematiksel işlemi hesaplayıp bunun sonucunda kripto paranın üretimini sağlayan süreçteki gücün rakamsal değeridir. HashRate yüksek cihazlar beraberinde yüksek verimliliği getirmektedir.
CPU
Diğer 3 kavrama göre daha bilindik bir kavram olan CPU, bilgisayarlarımızın merkezi işlem birimleridir, kısacası işlemci olarak da bilinir. Veri işleyen ve komutları yerine getirmekten sorumlu işlemciler Bitcoin madenciliğinde kullanılabilecek kazım yöntemlerinden biridir. Fakat ekran kartı ile yapılan kazımlar CPU madenciliğine nazaran çok daha popülerdir. Bunun ana nedeni ise CPU ile yapılan kazımların yüksek kazançlar getirmemesidir.
GPU
GPU yani ekran kartları bir diğer kazım yöntemlerinde kullanılan önemli donanımdır. CPU madenciliğine kıyasla çok daha avantajlı ve verimli sonuçlar vermektedir. Bugün yapılan kripto para madenciliğinin birçoğu GPU Madenciliği ile gerçekleşmektedir.
Bitcoin Üretimi Nasıl Yapılır?
Gelelim birçok kişinin merak ettiği o sorunun cevabına Bitcoin üretimi nasıl yapılır? Bitcoin üretimi yapmanın birçok yöntemi bulunmaktadır. CPU madenciliği, GPU madenciliği, bulut madencilik ve donanım (ASIC) ile yapılan madencilik bu yöntemlerin başında gelmektedir.
CPU ile Kripto Madenciliği
Bitcoin kazım rekabetinin bu kadar artmadığı, kazım ödüllerinin çok daha fazla olduğu ve işlemcilerin yeterli olduğu zamanlarda madencilik CPU’lar ile yapılmaktaydı. Şimdi ise durum biraz daha farklı CPU madenciliği zamanla yerini ekran kartları ile yapılan kripto madenciliğine bıraktı.
GPU ile Kripto Madenciliği
İşlemcilerin kripto madenciliğinde yeterli performansı verememesi ile birlikte madencilik için farklı bir çağa geçildi ve grafik kartlarından faydalanılmaya başlandı. Son zamanlarda grafik kartlarının stoklarının olmaması, fiyatlarının artmasında da doğrudan bir etmen olarak görülen kripto madenciliğinde sık bir şekilde GPU’lara yer veriliyor.
Bulut ile Kripto Madenciliği (Cloud Mining)
CPU, GPU ve ASIC ile kripto madenciliği düşünenler belirli bir bilgi birikiminin yanında yüksek maliyetlere de hazırlıklı olmalıdır. Madencilikte kullanılan bu donanımların ücretlerinin yanında harcadığı elektrikte düşünüldüğünde birçok kişi bulut ile kripto madenciliği yapmayı da düşünüyor.
Bulut madenciliği yapmamızı sağlayacak platformlar sayesinde belirli bir miktar para yatırılarak, belirli bir hash gücü kiralayabilir ve kazım işlemlerine başlayabiliriz. Elbette her platformlarda olduğu gibi bu platformlarda da temkinli olmalı ve iyice araştırmasını yapmalıyız. Bazı platformlar sorunlu olabileceği gibi kullanıcılarına sıkıntılar da yaşatabilir. Güvenilir platformlardan faydalanmak her zaman daha iyi olacaktır. Diğer yöntemlere nazaran daha kolay ve ek ücret (elektrik vs.) gerektirmeyen bir yöntemdir. Güvenilir bir platform bulduktan sonra o platformun sunduğu hash güçlerine ve istediği fiyatlara göz atabilirsiniz.
Donanım (ASIC) ile Kripto Madenciliği
Donanım (ASIC) ile kripto madenciliği de inceleyeceğimiz bir diğer başlık oluyor. Kripto madenciliği popülaritesini durmadan arttırması ile beraber Bitcoin madenciliğinde kullanılan cihazlar da gelişmeye ve kullanıcıların istediği hale gelmeye başladı. GPU ve CPU madenciliğine nazaran daha yüksek hash oranına sahip bu cihazlar Bitcoin kazımında verimi de arttırmaktadır.
Bitcoin üretimi nasıl yapılır? adlı rehber yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan ve merak ettiğiniz soruları yorumlardan sorabilirsiniz.
Bizleri Telegram’da takip ederek en güncel ve en iyi haberlere kısa sürelerde ulaşabilirsiniz.